In melk gegaarde rollade
Dit recept maakt deel uit van een driegangen kerstmenu met als voorgerecht een risotto met pompoen en spek, als hoofdgerecht een rollade en als nagerecht een Panna cotta met frambozencoulis.

Ingrediënten
Voor 4 personen

1 varkensrollade
zout en peper
70 gram boter
scheutje olijfolie
1 ui
1 wortel
1 stengel bleekselderij
2 teentjes knoflook, uitgeperst
2 laurierblaadjes
100 ml witte wijn
1 liter melk, verwarmd
1 el bloem
citroen
Langer dan 1 uur

Recept

Kerstmenu Vlees
Risotto met pompoen en spek
Rollade gegaard in melk
Panna cotta met frambozencoulis


Pel de ui en snijd in vieren. Snil de wortel en bleekselderij met een dunschiller en snijd een paar keer doormidden. Doe alles in de hakmolen en maal alles fijn.

Wrijf
de rollade in met zout en peper. Smelt de helft van de boter in een braadpan en doe er een scheutje olijfolie bij om verbranden te voorkomen. Doe de rollade in de pan en bak in circa 10 minuten tot hij rondom mooi bruin is. Haal uit de pan.

Doe
de resterende boter in de pan en voeg de fijngemalen groenten en de knoflook toe. Doe na een aantal minuten de rollade erbij, de laurierblaadjes en de witte wijn en laat de alcohol verdampen.

Voeg
de verwarmde melk toe en laat de rollade op een zacht vuur met het deksel schuin op de pan in ongeveer 40 minuten gaar worden.
Haal
de rollade uit de pan en wikkel in aluminiumfolie.

Maak de saus af:


Vis
de laurierblaadjes uit de saus en pureer de saus glad met een staafmixer. Haal nogmaals door een zeef om achtergebleven ‘stukjes’ eruit te filteren. Gebruik de helft van de melk(saus) om de saus af te maken (dit is voldoende voor 4 personen).

Meng
1 el bloem met een klein beetje koud water tot een glad papje. Meng dit door de saus (deze staat op en zacht vuurtje) tot deze dikker begint te worden. Voeg extra bloem toe als dat nodig is.
 
Pers
de citroen uit en voeg 3 el citroensap toe aan de saus. Proef en breng verder op smaak met zout, peper en/of extra citroensap.

Serveer de saus bij het vlees. Serveer met gebakken aardappeltjes (of uit de oven) en een salade. 

TIP:
wil je de rollade een dag van tevoren maken? Dat kan! Haal de rollade nadat hij gaar is uit de pan. Laat de rollade en de saus (deze maak je de dag erna verder af) afkoelen en doe de rollade vervolgens weer bij de saus in de pan. Bewaar in de koelkast. Zet de pan de volgende dag op een zacht vuur en laat de rollade lauwwarm worden (als je hem te lang verwarmd heb je kans dat de rollade droog wordt). Wikkel de rollade in aluminiumfolie en maak de saus af zoals in het recept omschreven staat. Het is ook mogelijk de rollade in de oven op te warmen: wikkel hem in aluminiumfolie en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 150° C. 
toegevoegd door zitizitoni