Zalm rillettes
Het recept voor de rillettes komt van the Two Fat Ladies, het is gewoonweg voortreffelijk voor een brunch of een lunch. Ik serveer ze met plakjes ciabatta of stokbrood en een verse salade van venkel en komkommer.

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

2 eetlepels olijfolie
1 klein knoflookteen, gepeld en ik 3-4 stukken gesneden
2-3 takjes verse tijm, meer om te garneren
200g verse zalm, zonder vel of graat, in blokjes gesneden
25g roomboter
100g gerookte zalm
2 eetlepels griekse yoghurt
citroensap, zout en peper naar smaak
10-20 minuten

Recept

Verwarm de olie in een pannetje, doe de knoflook en de tijm erbij en laat ze op een zacht vuurtje een paar minuten trekken. Let op dat de knoflook niet verbrand, de bedoeling is dat de olie goed geparfumeerd raakt. Haal de knoflook en de tijm uit de pan (er zullen een paar losse blaadjes achterblijven, dat is geen probleem).

Breng de rauwe zalm op smaak en bak het aan in de geurige olie tot hij net gaar is. Doe hem samen met de olie meteen in de foodprocessor.

In dezelfde pannetje smelt je de roomboter en bak je de gerookte zalm totdat de kleur verandert. Eigenlijk leg je hem dus amper in de pan en hij mag er al uit, het is juist mooi dat er hier en daar niet verwarmde stukjes achterblijven. Ook weer samen met de boter in de foodprocessor doen. Dan de yoghurt toevoegen en heel kort laten draaien, het liefst "pulserend": twee seconden aan en uit, een paar keer herhalen. Het moet een grove, rillette-achtige textuur behouden. Op zich kan het dus ook prima met een vorkje, even omroeren, een beetje hier en daar prakken, klaar.

De rillettes op smaak brengen met citroensap, zout en peper en minstens 2 uur afgedekt laten afkoelen. Koud serveren, eventueel met wat verse tijm versieren.
toegevoegd door BGastronome