Winterse rauwkost
Het is natuurlijk gemakkelijk dat je in de supermarkt gewoon sperzieboontjes, broccoli en asperges kunt kopen in februari. Zo hoef je in principe gewoon maken waar je zin in hebt op dat moment. Toch merk ik dat ik steeds vaker teruggrijp naar seizoensgebonden gerechten, deze salade is er een van. Het gerecht is vol van vezels, vitamines en maakt gebruik van de wat robuuste winterkost. Toch is het een fijne, milde salade, die goed bij een stuk vis of geroosterd vlees past, anders ook prima met een plak brood en een gepocheerd eitje op te eten.

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

200g zuurkool
200g knolselderij, geschild
1 flinke appel, zoetzuur en sappig
200g winterpeen, geschild
200g rode biet, geschild en rauw
2 eetlepels olijfolie
zout en peper naar smaak
10-20 minuten

Recept

Doe als eerste de zuurkol in een flinke mengkom. Maak julienne van de knolselderij, ongeschilde appel en winterpeen en doe deze erbij. Ik mag graag rustig met de hand staan snijden, een soort ontspanningstherapie voor mij, het is echter ook prima om een rasp te gebruiken of een keukenmachine, zolang je er geen moes van maakt.

Meng de groente en fruit meteen met de zuurkool zodat ze niet verkleuren. Als laatst snijd je de biet in fijne reepjes (of rasp je hem) en voeg je hem toe aan het geheel. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper en een paar lepels olijfolie. 

Je kunt de salade meteen serveren - het is dan mooi kleurrijk en knapperig. Als je het echter een nachtje in de koelkast laat, wordt de groente een beetje gemarineerd van smaak en milder, al lopen de kleuren wat in elkaar over. Beide varianten zijn prima en vaak maak ik extra salade om nog volgende dag met de lunch van te kunnen genieten.
toegevoegd door BGastronome