Scholfilet met een basilicumsausje en groenteratatouille
Een ‘kinderkerstmenu’ betekent voor mij een menu dat graag door kinderen (én volwassenen) gegeten wordt en waarbij kinderen kunnen helpen de gerechten te bereiden. Door kinderen mee te laten helpen in de keuken, wordt eten voor hen vaak sowieso al lekkerder! Het volledige menu vind je onderaan dit recept. Als hoofdgerecht van het kinderkerstmenu heb ik gekozen voor vis. De meeste kinderen houden wel van vis, als het maar niet té ‘vissig’ is. Scholfilet is heerlijk zacht van smaak, maar eventueel een ander visje bereiden kan natuurlijk ook. In de groenteratatouille worden op het laatst kappertjes en olijven toegevoegd; laat deze weg voor de kinderen (tenzij ze van kappertjes en olijven houden natuurlijk). Met deze toevoeging lijkt de groenteratatouille erg op de Siciliaanse ‘caponata’, alleen zonder zoet-zure marinade. De citroenrasp op de groente en het basilicumsausje op de vis, geven het gerecht een feestelijk finishing touch! Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 6 personen

6 scholfilets
4 el (volkoren)bloem
4 el paneermeel
sap van 2 citroenen
zout en peper
4 el olijfolie
Voor de basilicumsaus:
40 blaadjes basilicum
125 ml kookroom
125 ml extra vergine olijfolie (mild van smaak, niet te bitter)
1 el pijnboompitten
1 el citroensap
beetje zout en peper
Voor de ratatouille:
1 grote courgette of 2 kleintjes
6 aardappeltjes
1 rode ui
2 teentjes knoflook
3 tomaten
2 el olijfolie
zout en peper
16-20 zwarte of groene olijven zonder pit
3 tl kappertjes
citroenrasp van 1 citroen (liefst biologisch)  
30-60 minuten

Recept

Maak eerst het basilicumsausje

Doe de basilicum, citroensap, extra vergine olijfolie en pijnboompitten in een hoge maatbeker en pureer alles met een staafmixer. Voeg al mixend de room toe. Proef en breng desgewenst verder op smaak met zout en peper.

Begin vervolgens met de groenten
 • Snijd de courgette in blokjes van circa 1,5 bij 1,5 centimeter.
 • Schil de aardappel en snijd deze in iets kleinere blokjes (zodat de courgette en aardappel dezelfde garingstijd hebben).
 • Snipper de ui. 
 • Snijd de tomaten eerst in kwarten, snijd de zaadlijsten weg en snijd het vruchtvlees in stukjes.
 • Pers de knoflook uit.
 • Snijd de olijven in ringetjes.
 • Verwarm de olijfolie en voeg de courgette, de aardappelblokjes, knoflook en ui toe. Voeg na 10 minuten de tomaat toe, breng op smaak met zout en peper en laat dan nog eens 10 minuten smoren.
Maak in de tussentijd de vis
 • Dep de vis droog met keukenpapier.
 • Leg twee bakjes of borden klaar: één met de bloem en het paneermeel en één met citroensap. Haal de vis eerst door het citroensap en vervolgens door de mix van bloem en paneermeel. Doe dit met alle filets.
 • Verwarm de olijfolie in een pan en laat goed heet worden. Bak de filets om en om tot ze gaar zijn (scholfilets hebben maar enkele minuten nodig). Bestrooi met zout en peper.
 • Houd warm in aluminiumfolie tot je serveert.
Bijna alles is klaar, nu nog de laatste handelingen:

Zorg dat de borden waarop je de gerechten serveert, warm zijn (bv. even in heet water laten staan).
 • Voeg bij de groenteratatouille de laatste minuut de kappertjes en olijven toe – houdt eventueel porties voor de kinderen apart voor je er de olijven en kappertjes bij doet-.
 • Verwarm (niet koken) het basilicumsausje in een pannetje.
 • Maak de borden op: schep eerst wat groente op het bord en rasp er wat citroenrasp overheen. Leg er een visje bovenop. Schenk wat basilicumsaus over de vis (apart serveren kan ook). 

Kinderkerstmenu 2012:

toegevoegd door zitizitoni